Kiev-Maidan

„Maidanul nu mai e ce a fost candva”. Asta spun multi dintre cei care au stat pe baricade in timpul protestelor din februarie. Orasul mi s-a afisat la inceput de iunie dupa alegerile prezidentiale. Prima impresie? Este infiorator, murdar, prost mirositor si totusi cu un soi de „du-te, vino”.  Acest „du-te, vino” fiecare il vede diferit. Personal intreaga piata a independentei din centrul Kievului cred ca s-a transformat intr-un soi de monument sau memorial in cinstea ideilor, viselor, dezamagirilor si mortilor. Nu prea cred in energii pozitive sau negative , dar, odata ce am trecut prin locurile unde au fost secerati zecile de protestatari, un nod in gat mi-a stat pana nu m-am indepartat.  

Maidanul impanzit de corturi, gazduieste in aceasta perioada persoane de o calitate dubioasa. Vezi peste tot betivi, cazaci tunsi dupa traditia seculara, cam beti si ei, si cate o femerie care le tot gateste ceva la cotloanele improvizate. E oarecum ciudat sa vezi cum este gatit borsul ucrainean intr-o „burjuica” cu lemne chiar in centrul Kievului. Sau sa vezi cum un cazac bine facut isi rade barba in vazul trecatoruilor fara nicio jena. Multi mi-au spus ca, de fapt, cei ramasi nu prea stau pentru vre-o cauza, pentruca Maidanul si-a indeplinit deja misiunea. Sunt multi vagabonzi care au profitat din plin de „apartamentele” permanente de pe Hresciatik. ” Cand se incepuse abia revoltele vazusem o domnita fitoasa in pantofi pe tocuri inalte care smulgea pavajul de pe strazi pentru foloasele revolutiei. Acum insa fiecare sta cu ce-l doare” mi-a spus un martor ocular, concetatean de-al meu.

Majoritatea kievenilor isi vad totusi de traba. Te indepartezi cu 20 de metri de la ultimele baricate, ca viata de oras fierbe in rutina ei caracteristica. Cei de dupa baricade mi-au spus totusi ca, desi le creeaza incomiditate blocarea strazii centrale, Maidanul nu ar trebui desfacut. „Lasa-l sa mai stea ca daca nu vedem schimbari consistente din partea Guvernului, ne vom aduna mult mai usor daca corturile vor ramane” .

 

Apropo, localnicii fac bani buni din vanzarea diferitor suvenire si tricouri cu tematica Maidanului. Peste tot gasesti fata lui Ianukovici pe hartii de veceu sau figurina tovarasului Putin turnata in ciocolata. Maidanul este impanzit de turisti curiosi sa vada cum arata tot ce a reprezentat cap de afis in mass-media mondiala. Sfatul meu pentru cei care colectioneaza impresii si nu lucruri e sa mearga pe Maidan cat inca nu au fugit toti pe acasa. Ca no-r sta ei pana la judecata de apoi. 🙂


Leave a Comment

Scroll to Top